Skip to content
+36 (70) 333 58 20 info@adovallo.hu Kérdése van? Kérjen visszahívást

A megkérdezettek négyötöde szerint a váratlan helyzetek miatt mindenképpen szükség van néhány hónapnyi tartalékra, de csak valamivel több mint egyharmaduk gondolja úgy, hogy rendelkezik is ehhez szükséges megtakarítással, derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító legfrissebb felméréséből.

bigstock_portrait_of_a_mature_couple_pl_66394021A túlnyomó többség legfeljebb félévig lenne képes fedezni a megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül, és baj esetén leginkább a szórakozáson és a ruházkodási cikkeken spórolna.

A BNP Paribas Cardif legfrissebb kutatása szerint a megkérdezettek több mint egyharmada (36%) volt már legalább egyszer munkanélküli az élete során. Bár többségüknél (57%) ez csak egyszer fordult elő, 16%-uk ugyanakkor három, vagy több alkalommal is volt már munkanélküli. Az álláskeresés átlagos időtartama ugyanakkor legtöbbször meghaladta a két hónapot: 51%-uk több mint 60 napig volt állástalan, mindössze egynegyedük (24%) talált új munkát két hónapon belül.

Az aktív munkavállalók csaknem négyötöde (78%) nagyon fontosnak tartja, hogy munkanélküliség esetén rendelkezzen néhány hónapnyi tartalékkal, ugyanakkor jelenleg csak valamivel több mint egyharmaduk (39%) tudja előteremteni ennek feltételeit. Azonban 38%-uk inkább nem, illetve egyáltalán nem tud mihez nyúlni baj esetén, derül ki a BNP Paribas Cardif felméréséből.

„A kutatás eredménye egyértelműen azt jelzi számunkra, hogy a munkavállalók többsége rendkívül nyitottan áll az öngondoskodás különböző koncepcióihoz, ugyanakkor az érintettek számára ez komoly kihívást jelent a gyakorlatban. Bár a felnőtt lakosság aktív része jövedelmi helyzetétől függően eltérő igényekkel rendelkezik, szerencsére a piacon már számos öngondoskodási konstrukció közül válogathatnak” – mondta el Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

A femérésből az is kiderül, hogy a munkahely elvesztése esetén a háztartások 61%-a legfeljebb félévig lenne képes fedezni az érintettek megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül és mindössze 16%-uk rendelkezik több mint 9 hónapnyi pénzügyi tartalékkal. Ugyanez az arány táppénz esetén már 51, illetve 25%-ra módosul a válaszadók körében.

A kutatás szerint a munkavállalók munkanélküliség esetén leginkább a szórakozás, a ruházkodás, a személyi kiadások és luxus cikkeken spórolnának. A munkanélküliséget már megtapasztalt válaszadók 53%-a a szórakozáson, 51%-a a ruházkodáson, 34%-a a különböző élvezeti, 47%-uk a kozmetikai cikkeken, 32%-uk pedig tankolási, ill. tömegközlekedési tételeken spórolt.

Ami a háztartások fogyasztásának szerkezetét illeti, kiderült, hogy általában a rezsi 23%-ot tesz ki, és amennyiben táppénz vagy munkanélküliség esetén takarékoskodni kell, a megkérdezettek 13%-a csökkenti rezsiköltségeit, illetve szünetelteti azok befizetését.

forrás: http://ado.hu

Back To Top