Skip to content
+36 (70) 333 58 20 info@adovallo.hu Kérdése van? Kérjen visszahívást

Áfacsökkentés: nem olyan egyszerű, mint elsőre látszik

A kormány 2017-ben is folytatja az áfacsökkentés programját, és ennek logikája is változatlan: általánosságban idén is megmarad a világrekorder 27 százalékos forgalmi adó, de megint újabb termékkörök esetében csökken a kulcs.

Azt tudni érdemes, hogy az európai uniós szabályok megkötik a törvényhozók kezét: a rendszerben ugyanis csak egy normál és egy kedvezményes, esetleg még egy szuperkedvezményes kulcs lehet, ezek Magyarország esetében 18, illetve 5 százalékos áfát jelentenek. Előbbi mérték nem jelent igazi változást, az utóbbi viszont óriási bevételcsökkenést eredményezhet az államkasszában. Az áfacsökkentés támogatói viszont azzal érvelnek, hogy az alacsonyabb kulcs kevésbé csábító az adócsalók számára, így az adóbevétel zuhanását visszafogja az, hogy fehéredik az egyes termékpályák kereskedelme.

Ezt a logikát, ha lassan is, bizonyos esetekben elfogadja a kormány, és évről évre több termék esetében csökken az áfa. Így történt 2017-ben is, ám nem árt tudni: még az egyes termékek, szolgáltatások esetében sem mindenre vonatkozik az alacsonyabb forgalmi adó.

A tipikus példa a tej. Az eddig 18 százalékos kulcs 5 százalékra csökken, ám csak a friss tej esetében. A hosszabb eltarthatósági idejű (és a termékeken gyakran frissnek nevezett) ESL és a szállíthatósága miatt is jellemzően eleve alacsonyabb árú UHT esetében marad a forgalmi adó mértéke.

Nem teljeskörű az áfacsökkentés a baromfinál sem. A húsféle – egy évvel követve a sertés kiskereskedelmi áfájának csökkentését – 27 helyett 5 százalékkal adózik 2017-től, ám itt is csak a friss (vagy fagyasztott) húst vásárlók számíthatnak alacsonyabb árra. A feldolgozott hústermékeknél – például a felvágottaknál, virsliknél – már nincs meg ez az előny.  Egy szempontból viszont egyszerűbb a helyzet, mint a sertésnél: ott a belsőségek, a csont vagy a szalonna áfája 27 százalék maradt, a baromfinál viszont minden testrész alacsonyabb kulccsal adózik. Egyúttal csökken a tojás áfája is – a kaszinótojásé vagy a tojáskrémé természetesen nem.

Ha nem főzünk, hanem készételt szeretnénk enni, jóval bonyolultabb a helyzet. Az úgynevezett étkezőhelyi vendéglátásban helyben készített ételek és nem alkoholtartalmú italok áfája idén 18, jövőre pedig 5 százalékra csökken. A körbe belefértek a gyorséttermek is, ám a változás nem vonatkozik sem a közétkeztetésre, sem a munkahelyi menzákra, de az állóbüfék, a pecsenyesütők vagy a házhoz szállítás is kimaradt a kedvező adózásból. Vagyis egy pizzériában a helyben elfogyasztott étel alacsonyabb áfakörbe tartozik, a kiszállított vagy elvitelre kért viszont már nem.

A szolgáltatóknak okozhat fejtörést az internet áfájának a csökkentése is. Az internet-hozzáférés ettől az évtől 18 százalékos kulccsal adózik, az áresés kiszámítása azonban nem feltétlenül volt egyszerű az olyan előfizetések esetében, ahol az internetet más hálózati szolgáltatással – például mobiltelefon- vagy kábeltévé-előfizetéssel – párosul. Azoknak a forgalmi adója ugyanis marad a régi, magasabb szinten.

Még tavaly júliusban lépett hatályba az új lakások áfájának ideiglenes csökkentéséről szóló jogszabály, ám a lakásépítések ütemét tekintve igazából erre is ettől az évtől érdemes figyelni. Itt két dologra kell ügyelni – azon túl természetesen, hogy az ötszázalékos kulcs csupán 2019 végéig él. Egyfelől az „új” legfeljebb két évet jelent, vagyis ennél több idő nem telhet el a használatbavételi engedély kibocsátása és az eladás között.  A másik pedig egy méretbeli korlát: a társasházi lakásoknál csak 150 négyzetméter alatt érvényes a kedvezményes áfa, a családi házak pedig legfeljebb 300 négyzetméteresek lehetnek.

SZJA 1% felajánlás lépésről-lépésre

1. Ki ajánlhatja fel személyi jövedelemadója 1 %-át? Az a magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, s jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti…

Saját vállalatirányítási rendszert fejlesztünk ügyfélportál funkcióval

Örömmel értesítjük meglévő és jövőbeli ügyfeleinket, hogy vállalkozásunk a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal…

SZJA 1% felajánlás lépésről-lépésre

1. Ki ajánlhatja fel személyi jövedelemadója 1 %-át? Az a magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, s jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti az Adóhatóságnak, vagy részletfizetési, fizetési halasztási engedélye van a NAV-tól.…

Back To Top